It Nomad - Sa Dabom Na Baliju 😉

IT nomad – sa Dabom na Baliju 😉

Na kom projektu trenutno radiš i zašto baš Ruby?

Trenutno radim za jednu englesku kompaniju, većina njihovih zaposlenih su remote, tako da je rad za mene jednak kao i za sve ostale koji ne rade iz kancelarija. Imao sam priliku da ih upoznam na nekoliko korporativnih druženja koje su organizovali i zaista je to jedna sjajna ekipa, koju mnogo cenim i sa kojom volim da radim.

Da li sebe smatraš IT nomadom i šta za tebe znači biti IT nomad?

Ne vidim sebe kao IT nomada u pravom smislu te reči. Za mene su pravi IT nomadi oni koji su neprestano, 24 sata dnevno, posvećeni razvoju svoje poslovne ideje. Sa druge strane, ja sam neko ko pored posla voli i da uživa u surfovanju. Upravo iz tog razloga sam želeo da radim na daljinu. Izabrao sam Bali jer ima samo 6 sati vremenske razlike u odnosu na Beograd, odnosno 7 sati u odnosu na Englesku, što mi omogućava da lakše uskladim radno vreme i slobodno vreme, te da nastavim da se bavim surfovanjem u prelepom okruženju Balija.

Kako izgleda tvoj ponedeljak?

Prvo surf do nekih 13h, pa klopa, popodnevna dremka i uživancija, a onda oko 16:30 počinjem da programiram do nekih 23, 24h.

Da li postoji neka sličnost izmedju programiranja i surfa?

Programiranje može postati prava zaraza za one koji u njemu uživaju; ono dolazi sa stalnom željom za suočavanjem i rešavanjem novih izazova. Ova potreba za rešavanjem problema slična je uzbuđenju koje pruža surfovanje – stalno se suočavate sa novim talasima i učite kako da ih najbolje iskoristite. Lično, upravo me ta želja za rešavanjem novih problema pokreće i motiviše.

Svaki novi projekat donosi sa sobom jedinstvene izazove i prilike za učenje, što mi omogućava da rastem kao profesionalac. Takođe, rad sa pametnim i iskusnijim kolegama pruža dodatnu vrednost; oni ne samo da donose svoje znanje i iskustvo koje mi pomaže da se razvijam, već stvaraju i radno okruženje koje je stimulativno i obogaćujuće. U takvom okruženju, svaki dan na poslu postaje prilika za učenje i poboljšanje, gde svaki novi zadatak predstavlja novu avanturu i priliku da se prevaziđem.

Kako vidiš TNation?

Kao cool kompaniju, koja može mnogo toga da pruži mladim ljudima.

Koja si još mesta posetio i zašto se uvek vraćaš na Bali?

Bio sam u Vijetnamu, Hong Kongu, Šri Lanci i na svim ostalim ostrvima oko Balija, ali se na Baliju osećam kao kod kuće. Bali mi pruža najbolji surf na svetu i ima odličan ambijent. Ljudi ovde su izuzetno prijatni, što čini iskustvo još boljim. Često sam u mogućnosti da ostanem i do četiri meseca zaredom, tokom kojih vreme provodim surfujući i družeći se s prijateljima koje sam ovde stekao. Ti prijatelji su veliki deo razloga zašto se stalno vraćam na Bali. Oduvek je moj najveći san bio da surfujem u Zemlji surfa, uspeo sam da je ostvarim i zahvaljujući TNation-u.

Jasno je da te mesto ne drži,  koji su ti dalji planovi?

U narednom periodu planiram putovanje u Ameriku, ali definitivno planiram da se ponovo vratim na Bali. Volim da svaki moj dan bude drugačiji i pun novih iskustava. Promena lokacija i kultura omogućava mi da stalno otkrivam nove perspektive i izazove, što me ispunjava i motiviše. Bali i Amerika su dva veoma različita sveta, i svaki od njih nudi jedinstvene prilike za učenje i rast, kako na ličnom, tako i na profesionalnom planu.

 

 

Scroll to Top