Qa Workshop

Sta smo naucili na QA Workshop-u TNation Akademije

Prošlog meseca, naše kolege su organizovale prvi QA Workshop u oviru TNation Akademije, na kome su upoznali učesnike šta je to uopšte Quality Assurance, poznatiji kao QA.

U modernom i lepo dizajniranom prostoru TNation-a, udobno se smestila grupa odabranih učesnika raznih profila, i u prijatnoj i opuštenoj atmosferi se družila i sticala nova znanja iz ove popularne oblasti.

Neki su imali znanje iz programiranja, ali iz QA sigurno nisu:)

Prvi i drugi dan…

Program je tako organizovan, da su prva dva dana teme bile uglavnom vezane za testiranje, za faze i tehnike koje se koriste u razvoju i testiranju softvera. Zatim, procesi i procedure koje moraju da se poštuju prilikom testiranja, kao i razni alati koji se koriste u QA.

Radionica nije mogla da prođe a da se ne pomenu JIRA, SPIRA, TEST CASES, TEST SCENARIOS, QATODO, SMOKE i UNSTRUCTURED TESTIRANJE, razni Bordovi, testiranje na QA/UAT/LIVE environment-u, nema smisla prevoditi…, a i terminologija se posebno dopala našim učesnicima.

Po rečima našeg kolege-predavača Filipa, “radioničari” su brzinom svetlosti otkrivali bagove, čak je učesnik Uroš oborio rekord tog dana i za 3 minuta otkrio BUG. Mislim da je svima postalo jasno zašto je sinonim za naše kolege, BUG – KILLERS:)
Na kratkoj pauzi između predavanja, učesnici su razmenjivali prve utiske, uz sokiće i razne kolačiće.

Treći i četvrti dan…

Druga dva dana su organizovana tako da su predavači učesnicima prvo objasnili šta je to automatizovano testiranje, a kasnije su im objasnili šta podrazumeva analiza zahteva i faza implementacije.

Najveću pažnju privukao je praktični deo, jer su učesnici imali priliku da sami prođu kroz zadatke koje je za njih napravio tim za automatizovano testiranje, tačnije kolega Đura iz svoje Automation kuhinje:)
Na opšte zadovoljstvo, svi učesnici su uspeli da završe zadatak, uz malu pomoć naših predavača.

Zaključak…

Kao sa svim lepim stvarima u životu koje kratko traju, tako se i naš QA Workshop završio brzo ali uspešno, a naši učesnici su poneli pozitivne utiske i novo znanje.

Ovom radionicom smo samo zagrebali u složenu i lepu problematuku QA, i omogućili našim “radionicarima” da osete delić dinamike i logike koju koriste QA agenti ili popularno zvani QA TESTERI, u svakodnevnom radu.

Radujemo se skorom druženju i okupljanu, jer imamo velike planove u Novoj godini, nova predavanja i kurseve, za sve koje zanima da steknu prva znanja iz Quality Assurance ili da nadograde već postojeća.

Vidimo se!

Scroll to Top