Moje Iskustvo Kao Kolega Predavač U Tnation Akademiji

Moje iskustvo kao kolega predavač u TNation Akademiji

Prošle nedelje sam isprobao svoje predavačke veštine u TNation Akademiji. Za mene je to bilo odlično iskustvo. Od kolega koje su pratili predavanje bilo je i juniora i seniora, od onih koji već rade test driven development, do onih koji nisu ni čuli za to. Smatram da je predavanje bilo uspešno jer sam uspeo da precizno i jednostavno objasnim srž tdd-a kao i da animiram publiku postavljajući im pitanja, a naravno i oni meni.

Biti predavač nije bilo preterano teško, dugogodišnje radno iskustvo, praksa i želja da prenesem znanje drugima, olakšalo je situaciju i učinilo da ceo proces bude jako zadovoljavajuć.

Tema prezentacije je bila generalni principi test driven development-a kao i behavior driven development. Cilj mi je bio da developerima prenesem šta je tdd, kako tdd može pomoći u pisanju čistog koda i kako tdd nudi veću sigurnost pisanog koda. Osim čiste teorije pripremio sam i par primera koje sam live kodirao zajedno sa publikom i na taj način ih uveo u svet test driven developmenta.

Prilikom prezentovanja kao programski jezik sam koristio php, a kao testing alat phpunit, pritom sam naglasio da su svi koncepti primenjivi i u drugim programskim jezicima. To je omogućilo da i kolege koje rade u drugim programskim jezicima uspešno prate predavanje. Osim tdd kata, koje sam zajedno sa njima prošao, takođe sam odradio i razvijanje skeleta i jedne funkcionalnosti u aplikaciji koja za inspiraciju ima Twitter, uz pomoć bdd-a i laravel-a.

Upoznat sam sa problematikom koja se javlja kod developera kada se odluče da probaju tdd, savladaju osnove, prođu nekoliko kata, a nakon toga se sretnu sa real world aplikacijom i nisu sigurni na koji način da teoriju prenesu u praksu. Mislim da sam sa poslednjim primerom uspeo da im pomognem kako da taj momenat prebrode, odnosno premoste jaz između teorije i prakse.

Nakon predavanja, a i kasnije sam dobijao reči hvale od strane kolega za održano predavanje. Dosta kolega me je pitao za savet oko njihove problematike sa tdd, što mi pruža veliko zadovoljstvo, jer to znači da sam ostavio dobar utisak i još važnije da sam uspeo da prenesem deo znanja i zainteresujem ih oko tdd, tehnike koja je meni u fokusu interesovanja.

Takođe sam dobio potvrdu da mogu da držim predavanja publici i da se to umnogome ne razlikuje od pričanja sa kolegom o programiranju.

Ovo je bilo odlično iskustvo za mene, nadam se i za kolege. Izuzetno mi je drago što sam imao priliku da podelim sa kolegama u TNation-u svoje znanje i veštine. I uzbuđen sam u vezi sledećih predavanja koje organizuje TNation Akademija.

Scroll to Top