Naše Prisustvo Na Sajmu Sightcity, Nemačka

Naše prisustvo na sajmu SightCity, Nemačka

Đorđe Ivanović i Dragan Jovanović, developeri u TNation-u, su na poziv kompanije Inventivio, bili gosti najvećeg sajma sveta koji nudi pomoć i opremu za slepe i slabovide ljude. Sajam poznat kao SightCity održava se u Frankfurtu, Nemačkoj i uspešno okuplja mnoge ključne proizvođače pomagala za osobe sa oštećenjem vida. Đorđe i Dragan već mesecima sarađuju na izradi softvera namenjenom za jedan uređaj Taktonom, iz kompanije Inventivio.

Sam poziv da prisustvuju na ovakvom svetski poznatom sajmu je dokaz da su oni uspešni i posvećeni developeri, koji su iskoristili ovu priliku da sklope nova poznanstva i ostvare korisne kontakte, kako na profesionalnom tako i na privatnom planu. Imali smo priliku da malo porazgovaramo sa njima, kako bi nam dočarali kako izgleda rad na jednom lepom projektu.

Šta predstavlja SightCity? Koliko dugo postoji?

SightCity je najveći sajam na svetu koji nudi pomoć i opremu za slepe i slabovide ljude. Postoji od 2003 godine, a održava se u hotelu Šeraton na Frankfurtskom aerodromu. Poznat je po tome što izlagači iz celog sveta predstavljaju svoju opremu za slepe i slabovide ljude.

Da li je vama bio prvi put da prisusvujete SightCity sajmu? Ko je zaslužan za vaše prisustvo na sajmu?

Obojica smo po prvi put bili tamo. Išli smo na poziv gospodina Aleksandra Harsa iz kompanije Inventivio sa kojim već nekoliko meseci sarađujemo na izradi softvera za njegov uređaj Taktonom.

Možemo na kratko čuti šta Taktonom predstavlja?

Taktonom je računar specijalno dizajniran za slepe ljude, sa taktilnim ekranom rezolucije nešto veće od 100×100 piksela. Svaki ‚‚piksel” je metalna kuglica koju magnetni mehanizam može da postavi u jedno od dva stanja – izdignuto ili spušteno. Kuglice su međusobno udaljene na razmak koji omogućava udobno opipavanje prstima. Na matrici od 2×4 piksela (dimenzije variraju, zavisno od implementacije) moguće je ispisati jedan Brajev karakter, tako da uređaj omogućava prikaz nešto preko 20 linija teksta. Period osvežavanja ekrana je oko 7 sekundi.

Gde može da se nabavi taktonom?

Uređaj je, kao i softver, u fazi razvoja, i nije stigao do masovne proizvodnje.

Da li su slepa i slabovidna lica isprobali aplikaciju i kakve su bile reakcije?

Nažalost, zbog nekih izazova sa elektronikom, na primerku koji je bio izložen na sajmu nije bilo moguće pokrenuti i isprobati aplikacije na kojima radimo, tako da se sav kontakt sa njim sveo na posmatranje (opipavanje) statičkih slika na taktilnom ekranu. Posetioci su isprobavali Taktonom, i bili su zadovoljni rezolucijom ekrana, veoma velikom u odnosu na ostalu ponudu na tržištu ovakvih uređaja, ali nisu bili u mogućnosti da ga isprobaju u ozbiljnom radu, sa aplikacijama koje razvijamo u TNationu.

Opišite nam softver?

Softver razvijamo na Java platformi, koristeći biblioteku grafičkih komponenti koju je razvio gospodin Hars (i koju naravno i dalje razvijamo) specijalno za primenu na Taktonomu. Pravimo programe koji po funkcionalnosti emuliraju softver koji je uobičajen na klasičnim računarima – trenutno radimo na editorima za spredšitove i vektorske slike, i na njima ima još dosta posla pre nego što stignemo do produkcije.

Po čemu se ovaj projekat razlikuje od ostalih?

Rad na ovom projektu se razlikuje od svega što sam do sada radio, manje zbog odsustva komunikacije našeg softvera sa drugim modulima (server baze podataka, brauzer…), malo više zbog specifičnosti hardvera, a najviše zbog velikog nepoznavanja načina na koji naši korisnici uopšte koriste elektronske uređaje. Često smo dizajnirajući interfejs u nedoumici na koje načine je slepim ljudima najudobnije da unesu podatke, a takođe nam nije jasno ni kada korisniku treba poslati glasovnu a kada taktilnu poruku.

Jeste imali vremena za druženje i za obilazak grada?

Tri dana smo bili prisutni na sajmu, a poslednjeg dana smo imali vremena i za podugačku šetnju Frankfurtom, isprekidanu prolećnim pljuskovima. Bili smo smešteni u istom motelu sa našim nemačkim saradnicima iz Inventivia, kao i sa nekim drugim izlagačima sa sajma, tako da smo bili u prilici da se u večernjim časovima bolje upoznamo sa njima, njihovim projektima, i njihovim pristupom ovoj specifičnoj vrsti IT tržišta.

Scroll to Top