Duh Beogradskog Maratona U Tnation-U

Duh Beogradskog maratona u TNation-u

U subotu 22. aprila održan je tradicionalni Beogradski maraton na kojem je učestvovao naš kolega Aleksandar Kostić. On je mlad i perspektivan programer u TNation firmi koji je uspešno istrčao ovaj maraton. Poznato je da posao programera uglavnom zahteva višečasovni rad za računarom, statičnost i da to često može imati uticaja na zdravlje, pa smo odlučili da detaljnije popričamo sa Aleksandrom o samom maratonu, kao i o načinima na koje on uspeva da napravi balans između sportskih aktivnosti i posla programera. Uspeo je da nam prenese pozitivnu energiju sa maratona, sportski duh i volju da promoviše zdrav život među programerima. Zadovoljstvo nam je podeliti sa vama intervju sa Aleksandrom.

Šta je to maraton?Duh Beogradskog Maratona U Tnation-U
Od olimpijske ideje preko nadljudskih napora do mogućnosti za svakoga da istraje ko je voljan da uloži vreme i trud. Najšire gledano maraton je trening, stil, način, težnja i istrajnost do uspeha.

Kakav je BGD maraton, i po čemu je tebi poseban?
Poseban je zbog svojih osnovnih karakteristika kao što su: dobra organizacija i prisustvo kvalitetnih sponzora. Osnovne prednosti su lokacija maratona i uslovi sprovođenja. A sa obzirom da je sada bio 30. jubilarni maraton, i po istrajnosti ove organizacije, na kojoj učestvuju takmičari iz preko 70 zemalja.

Koji su tvoji najveći izazovi bili za Beogradski maraton?
Kao za svaki maraton, odlučnost, spremnost i trening uz postojanje timskog duha, zdravstveno stanje.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Kad si prvi put odlučio da istrčiš maraton?
Moj prvi maraton je bio 2007 godine, “Beogradski maraton”.

Šta te je pokrenulo da trčiš?
Entuzijazam, volja, procena psihe i fizičke spremnosti.

Koliko si trka do sada trčao?
– 12 polumaratona 21.97km
– 9 maratona 42.195km
– 1 ultramaraton 12h.

Trčanje je pokret zdravlja, blagostanja i pozitivnih vibracija. Da li se slažeš sa tim, i šta bi tu još dodao?
Trčanje je kondicija, zdravlje tela i duha. Karakteristike su odluka, spremnost, istrajnost i kontinuitet. Prati sve što važi za maraton.
Ukratko rečeno, istrajnost i kontinuitet.

Po kojoj podlozi je najbolje trčati i da li koristiš posebnu tehniku trčanja?
Ovi faktori nisu od preteranog značaja. Kao važnije faktore izdvojio bih temperaturu, klimatske uslove, nadmorsku visinu, forma terena (uzbrdo, nizbrdo, ravno ili mešovito).

Šta znači “živeti zdrav život”?
Pitati programera šta je zdrav život, kakav apsurd 🙂 Verovatno je to biti zdrav, bez exception-a 🙂 i osvešćeno uticati na tu činjenicu. Znati da je to proizvod sopstvenih aktivnosti.

Možeš nam dati neki osnovni savet o ishrani i hidrataciji?
Ako ikada krenete da trčite maratone, organizam će sam tražiti hranu, koja mu je potrebna da bi istrajao u maratonu.
Ishrana se ne može generalizovati, jer svakom će odgovarati nešto drugo.

Koliko puta nedeljno preporučuješ ljudima iz IT-sektora da se bave sportom?
Individualno je. Ipak postoje opšti parametri za neki prosek, dovoljno je 3 puta nedeljno, a kada stasate u aktivnog sportistu, verovatno ćete imati jedan dan bez fizičke aktivnosti tokom nedelje.

Pored trčanja, da li se baviš nekom drugom sportskom aktivnošću?
Sport doživljavam kao jednu vrstu hedonizma, pored trčanja, idem na spinning i tabatu, grupne treninge u teretani koju posećujem. Nekada sam aktivno igrao fudbal, ali sada sam se odlučio za slične sportove.

Tvoj posao zahteva dosta sedenja, pa pretpostavljam da ti trening pruža dosta beneficija? Koje su to beneficije?
Ukratko, prvenstveno zdravlje, zatim fokus i smirenost.

Kako uspevaš da uklopiš posao i treninge?
Odricanjem. Umanjuju se određene socijalne aktivnosti, navike. Slobodno vreme organizujem u skladu sa intenzitetom i potrebom treninga.
Ne igram CS, Witcher 3, Mass Effect i ne provodim vreme sa PS4 ili Xbox-om. Ne kažem da je ovo loše, samo je nekako lepše sa živim bićima. 🙂

Da li imaš neki savet za maratonce entuzijaste, i neki savet za oporavak posle maratona?
Trčanje polumaratona/maratona iz mog iskustva je nemoguće doživeti rečima, koliko god objašnjavao, nikada Vam neću dočarati šta je to ustvari maraton. Za Vas koji se ne bavite ovom disciplinom, to je samo trčanje, ali znajte da je trčanje najmanji deo, naspram onoga sto trčanje i atmosfera maratona zaista jeste. Savet je da ako hoćete da trčite polumaraton, ne radite to bez istrčanih 10km, a maraton bez 25km istrčanih kilometara, jer posledice mogu da budu ozbiljne po vaš organizam. Uvek sam voljan da pomognem, ako vam je želja da istrčite, 5km, 10km, 21km, 42km ili cak ultramaraton. Kada čujete koliko košta savet, više vam neće pasti napamet ništa u vezi trčanja i treninga da pitate 🙂

Duh Beogradskog Maratona U Tnation-U

Da li uspešno završeni maraton za tebe znači veće samopouzdanje?
Naravno da ne, samopouzdanje na maratonu je veće na startu nego na cilju, zato je ovo glavna disciplina atletike.

Kakav je osećaj završiti maraton od 42km za manje od 4 sata?
Uspelo je, srce puno, osećaj nezamenljiv!

Da li misliš da zdrav i sportski duh u IT industriji postoji na odgovarajućem nivou?
Ne, ovaj posao zahteva spremnost pojedinaca da osete potrebu za aktivnosću i istraju u tome. Posao je suprotan fizičkoj spremnosti.

Šta ćeš izdvojiti kao zaključak?
Bojim se da telekineza, virtuelna ili veštačka inteligencija, dark/deep web neće uzrokovati pozitivne promene našeg duha i tela, barem ne još koja generacija nas. Ukoliko pokušamo, zatim ponovo pokušamo i ipak istrčimo barem 5 km, možda se nešto zaista okrene na bolje u prostoru i vremenu koje “trenutno poznajemo”!

Ako vas bilo šta zanima, hoćete da odradimo trening zajedno, želja vam je da istrčite neku trku, možemo stati na crtu zajedno :).

Scroll to Top